Project Description

 

Publicitatea are numeroase clasificari, functie de mai multe criterii. Publicitatea este considerata a fi de trei tipuri in functie de scopul acesteia: de informare, de convingere sau de reamintire. Dupa obiectivul mesajului, publicitatea poate fi de produs/serviciu, de marca si institutionala. Tinand cont de aria geografica tintita, identificam publicitatea locala, regionala, la nivel national si la nivel international. Dupa destinatarul mesajului: publicitate destinata consumatorilor finali si cea al carei target sunt intermediarii. In functie de efectul scontat, publicitatea poate fi delimitata astfel: cu efect imediat si cu efect intarziat, vizibil dupa o perioada mai lunga de timp. Luand ca reper mesajul difuzat, se identifica publicitatea factuala si cea emotionala. Atunci cand se are in vedere sponsorul, tinem cont de faptul ca acesta poate fi producatorul, un intermediar sau alt agent economic. O alta clasificare ar fi cea care are in vedere influenta asupra cererii: destinata influentarii fie a cererii primare fie a celei selective, in cazul utimei important nefiind tipul produsului ci marca pentru care se incearca crearea unei preferinte.

Revenind la prima clasificare, amintim tipurile de publicitate dupa scop: de informare, de convingere si de reamintire. Prima dintre acestea este utila cand pe piata apare o categorie noua de produse. Astfel se urmareste stimularea cererii primare. Atunci cand produsul nu este cunoscut de catre public, acesta trebuie sa inteleaga mai intai de ce i-ar folosi. Ca si exemplu, aparitia CD-ului a atras clienti dupa ce acestia au inteles diferenta fata de o caseta si avantajele privind sunetul si comoditatea.
9757 tipuri de publicitate Tipuri de publicitate 9757Publicitatea de convingere este necesara ca urmare a competitiei de pe piata. Obiectivul ei este de a stimula o cerere selectiva, fiecare marca incercand sa demonstreze ca ofera o mai buna calitate pentru o anume categorie de produse fata de alte marci, sau un pret mai accesibil. De multe ori publicitatea de convingere se prezinta sub forma publicitatii comparative, in care produsul oferit de o marca se raporteaza la acelasi tip de produs oferit de o alta marca. Publicitatea comparativa este interzisa in unele tari, fiind considerata a fi neloiala.

Publicitatea de reamintire intervine atunci cand un produs a ajuns la maturitate, este cunoscut iar interesul publicului trebuie mentinut.